En kvinna i träning för viktminskning efter gastric ballong.

Viktnedgång utan kirurgi

Nu finns ett alternativ för dig som behöver hjälp att gå ner i vikt, utan att behöva genomgå ett kirurgiskt ingrepp. Metoden bygger på att en gastrisk ballong eller magballong placeras i magsäcken. Där fyller den upp en del av magen och fungerar genom att begränsa matintaget och ge ökad mättnadskänsla. Du kan känna dig mätt, trots att du äter betydligt mindre portioner än tidigare.

En av de största fördelarna är att behandlingsmetoden inte kräver någon kirurgi. Magballongen kan sättas in med lokalbedövning. Själva ballongen är gjord av mjukt silikon som sedan fylls med antingen luft eller saltvatten. Den fyllda magballongen ger långvarig mättnadskänsla och ser till att du kan kraftigt minska ditt kaloriintag, utan att behöva må dåligt och hela tiden känna dig hungrig. Därför kan magballong vara perfekt för att få hjälp med viktnedgången, särskilt för dig som vill ha extra hjälp att komma igång och göra en positiv förändring av din livsstil.

För vem är viktnedgång utan kirurgi lämpligt?

Alla som har en BMI över 27 kan vara aktuella för den typen av behandlingar. Det är ett bra val för personer som redan provat att försöka äta rätt och motionera, utan att uppnå någon beständig viktnedgång. Många lider även av ryggsmärtor eller artros, vilket gör det svårt att träna i tillräcklig omfattning. I så fall kan det vara en utmärkt lösning att välja metoden med magballong. Den ger snabbare viktnedgång än att enbart motionera och förändra matvanorna. Att tappa i vikt ger flera hälsofördelar, bland annat minskar risken för högt blodtryck och diabetes. Dessutom blir det givetvis lättare att träna styrka och kondition för dig som först tar hjälp att kraftigt minska i vikt med magballong.

Vilket resultat kan jag förvänta mig?

I undersökningar som gjorts har det visat sig att personer som använt magballong ofta lyckats tappa mellan 15-20 kg på ett halvår. Resultatet är individuellt och beror i stor utsträckning på den enskilda patientens engagemang och motivation. Du kan räkna med att uppnå ungefär 3 gånger så stor viktnedgång som om du enbart förlitat dig på diet och motion.

  • Störst viktminskning brukar ske under de första månaderna.
  • Betydligt effektivare än att enbart motionera och äta rätt.
  • Förändringarna i din livsstil gör att viktnedgången kan bibehållas.

Fördelar med att undvika kirurgi

Kirurgiska ingrepp medför alltid risker. Det kan uppstå komplikationer och många känner rädsla för att genomgå kirurgi. Dessutom är det endast personer med mer extrem övervikt som brukar kvalificera sig för en fetmaoperation. Vanliga alternativ är gastric bypass och gastric sleeve. Det är operationer som riskerar att ge allvarliga biverkningar och som är irreversibla. Den som tar steget förändrar sin kropp för all framtid och kan inte gå tillbaka till hur det var innan.
Samtidigt finns det många som lider svårt av kraftig övervikt, men som inte får eller vill genomgå ett kirurgisk ingrepp. Typfallet är du som har ett BMI över 27 och där enbart kost och motion inte ger tillräckliga resultat. Då finns många goda anledningar att prova viktnedgång utan kirurgi, som behandlingsmetoden med magballong. Det är en reversibel behandlingsmetod. Magballongen tas ut efter 6 eller 12 månader beroende på typ. Skulle det mot förmodan uppstå problem går det att ta ut magballongen tidigare. Utan kirurgi finns inte samma risk för allvarliga biverkningar och överlag är metoden mer skonsam mot kroppen.
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.