GASTRIBALL

ESG

Vad är en översöm endoskopisk gastroplastik ?

Gastroplastik innebär att ändra volymen eller formen på magen (eller båda). Vid endoskopisk gastroplasi (ESG) förändras både formen och volymen på magsäcken genom att magsäckens innervägg vikas. ESG är en enkel operation som kan beskrivas som ett icke-kirurgiskt ingrepp, då man inte behöver göra ett kirurgiskt snitt på patientens kropp.

Själva ingreppet görs genom att man för in endoskopet genom munnen och ner i buken, där buken sedan sys ihop från insidan. Ingen vävnad skärs eller tas bort vid något tillfälle under proceduren, vilket avsevärt minskar risken för efterföljande komplikationer. Efter proceduren kommer storleken på buken vanligtvis att minska med cirka 40 % till 50 % jämfört med dess ursprungliga storlek.

Fördelarna med att minska magstorleken är störst hos personer med ett BMI på mellan 30 kg/m² och 40 kg/m² (klicka här för att hitta din), och för vilka de nödvändiga livsstilsförändringarna har varit en utmaning. Med andra ord kommer ESG att ge dig de nödvändiga förutsättningarna för att starta ditt viktminskningsprogram.

Hur man utför proceduren

ESG utförs under generell anestesi, trots att det utförs som öppenvård, vilket innebär att patienten skrivs ut samma dag som ingreppet.

Kirurgen för in endoskopet och den avancerade sladdenheten genom munnen för att nå buken. Med hjälp av en avancerad trådteknik "viker" kirurgen de inre lagren av buken med hjälp av endoskopet, som sedan sys med en speciell overlockteknik. Detta resulterar i en betydande minskning av magsäckens volym - med upp till 40-50 % av dess ursprungliga storlek.

Till skillnad från traditionella operationsformer, där kirurgen utför ingreppet genom huden, utförs denna typ av ingrepp genom munnen och lämnar därför inga operationsärr. De små perforeringarna som uppstår i bukens innersta lager när vecken sys ihop har mycket kort läkningstid, jämfört med de mer traditionella metoderna.

Konsultation med läkare
Efter procedurer

Efter att ha genomgått ESG är det mycket viktigt att dricka mycket vätska, men du bör undvika fast föda under de kommande 10-14 dagarna.

Eftersom ingreppet är polikliniskt kommer du att skrivas ut samma dag. Det förväntas dock att du kommer att känna skarp smärta under de första dagarna efter ingreppet, och den associerade läkaren kommer därför att ordinera smärtstillande medicin åt dig.

Vitaminer och andra tillskott behövs under en period efter ingreppet. I vissa fall kommer det dock att vara nödvändigt att fortsätta med vitamin- och kosttillskott under en längre tid.

Våra kliniker


Charlottenlund

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1st floor

2920 Charlottenlund

+45 39640125

Gastriball Helsingborg

Drottninggatan 42,
252 21 Helsingborg, Sweden

+46 0704870207

Beräkna BMI

Vikt: kg

Höjd: cm

BMI: 0 kg/m²