Vad är en ”Endoskopisk Sleeve gastroplastik”?

Med gastroplastik menas en ändring av magens storlek eller form (eller både storlek och form). Vid en endoskopisk gastroplastik (ESG) ändras både magens form och storlek genom att vika in magsäckens inre vägg.

ESG är ett ganska enkelt ingrepp och kan beskrivas som en icke-kirurgisk operation eftersom inga snitt görs i huden. Istället, förs ett endoskop in via munnen och ner till magsäcken då magväggen sys ihop från insidan. Inget klipps eller tas bort under ingreppet vilket är faktiskt anledningen till att inga komplikationer förekommer på efterhand.

Efter operationen minskar magens volym med 40-50%.

Det är personer vars BMI ligger mellan 30-40 som gynnas av magstorlekminskning då drastiska och nödvändiga livsstilsförändringar var en riktig utmaning för dem. Ingreppet betyder att patienten kommer att få det nödvändiga villkoret för att gå ner i vikt uppfyllt.

Play Video

Hur görs operationen?

Operationen görs i narkos och den är poliklinisk. Kirurgen för in endoskopet, som har en inbyggd avancerad nålträdare, genom munnen och ner till magen. Magens inre viks ihop och sys med särskilt mönster som kallas för ”Overlocksöm”. Som resultat, får patienten en magsäck som är 40-50% mindre i storlek än förut.

Jämfört med ett traditionellt kirurgiskt ingrepp, där kirurgen gör hudsnitt, lämnar denna operation inga ärr. Små hålen som uppstår i samband med sömnaden, läks och försvinner kort därefter.

Efter proceduren

Efter att ha genomgått en ESG är det väldigt viktigt att dricka vätska i stora mängder och undvika fast föda under följande 10-14 dagarna. Patienten kommer att kunna åka hem samma dag eftersom operationen är poliklinisk.

Patienten kommer att få en stickande smärta under de första dagarna som följer, läkaren kommer därför att skriva ett recept med smärtstillande mediciner.

Patienten kommer att äta vitaminer och kosttillskott under en tid efter operationen. I vissa fall kan det bli nödvändigt att fortsätta äta vitaminer och kosttillskott under längre perioder.

Här finns Gastriball

Välkommen att kontakta oss på Gastriball
för tidsbokning, frågor eller av annan anledning.

Helsingborg

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.