Efter en lyckad gastriball

Magballong – hur fungerar det?

Magballong är en metod för att behandla fetma som inte kräver någon kirurgi. Den riktar sig till dig som har en BMI på över 27, samt inte upplever någon viktminskning genom att enbart motionera och äta rätt. Konceptet är enkelt och bygger på att magballongen begränsar utrymmet i magsäcken. Det gör att du kan känna dig mätt, samtidigt som du kraftigt minskar ditt intag av kalorier.

Moderna magballonger är tillverkade av silikon och fylls med saltvatten. Metoden är ett beprövat sätt att uppnå viktnedgång. Det finns få biverkningar, särskilt i jämförelse med de risker som kirurgiska ingrepp medför. De första dagarna kan visst obehag upplevas, men det går i så fall enkelt att hantera med läkemedel.
I följande situationer är magballong inte en lämplig behandlingsmetod.

  • Du har tidigare genomgått gastric sleeve eller gastric bypass.
  • Du har fött barn under det senaste året.
  • Du genomgår för närvarande behandling för magsår
  • Ditt BMI-värde ligger på under 27.

Hur magballongen läggs in

Innan det är dags att lägga in magballongen kommer du få utförliga instruktioner. Den utförs av en gastroenterolog tillsammans med nödvändig vårdpersonal. Inläggningen av magballongen sker med mild bedövning och brukar i allmänhet ta omkring 20 minuter. Den inleds med en gastroskopi där läkaren går ner med en kameraförsedd slang via munnen för att sedan undersöka magen. Ser allt bra ut förs magballongen ner till magsäcken. Den är i sin tur försedd med en slang för att kunna fyllas med en koksaltlösning eller luft. När den är fylld försäkrar sig kirurgen om att allt ligger som det ska, därefter tas gastroskopet ut. Sedan övervakas du som patient i ca en timme, innan du skrivs ut och kan gå hem.

Här på Gastriball så erbjuder vi tre olika typer av behandlingar: Orbera ballong, Medsil ballong och Spatz ballong

Viktminskning med magballong

Den verkliga utmaningen börjar när magballongen är på plats. Nu börjar ditt nya liv med en ny diet. Utbildad personal kommer hjälpa till med omställningen. De första dagarna brukar vara besvärligast. Du kommer äta mindre portioner, men ändå uppnå en mättnadskänsla på grund av att ballongen tar upp plats i magen. På sikt har den nya dieten chansen att göra så du kan gå ner i vikt snabbt. Det ger i sin tur mycket stora hälsofördelar. Att tänka på är att endast använda utskrivna mediciner på det sätt som läkaren har ordinerat. Tveka heller inte att söka kontakt om du upplever problem.

Uttag av magballongen

I allmänhet tas magballongen ut 6 eller 12 månader efter att den lagts in, beroende på vilken typ av magballong som valts. Proceduren påminner om inläggningen, dvs man går in via munnen och ner i magen. Den sker under bedövning och målet är att undvika obehag och garantera säkerheten för dig som patient. Nu kan magballongen enkelt punkteras och sedan tas ut. Ingreppet tar inte mer än 15-30 minuter. Det är inte mer komplicerat än att du kan gå hem samma dag.

Uppföljning

Efter uttaget av magballongen sker uppföljning för att du på egen hand ska kunna upprätthålla din viktminskning. Samma personal som hjälpte till när magballongen var inne, ser till att hjälpa till för att uppnå långsiktig framgång. Antingen kan du stabilisera dig på din nuvarande nivå eller fortsätta resan för att minska ännu mer i vikt.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.