Kostvägledning och uppföljning är en förutsättning för ett bra resultat

Magballong är en icke-kirurgisk viktminskningsmetod som gör att du känner dig mätt medan du begränsar ditt matintag. Denna typ av behandling innebär tillfällig placering av en ballong i buken. Beroende på vilken ballongbehandling du väljer är det möjligt att justera ballongens volym under hela kursen.

Personlig dietist under hela kursen

För att säkerställa att du får ett bra resultat med varaktig viktminskning, kommer du att kopplas till en professionell dietist under hela kursen (6 eller 12 månader). Dietisten hjälper dig med dietidéer och hälsosamma recept, som också rekommenderas i den rekommenderade fördelningen av energigivande näringsämnen. På Gastriball vet vi att viktminskning kan vara en stor utmaning och därför gör vi mycket för att följa och ge råd till våra patienter noga under hela processen med magballongen.

Dietisten kommer att kontakta dig var 14: e dag för att följa upp din viktminskning och för att höra om hur du mår fysiskt såväl som mentalt. Den mentala delen är en mycket viktig del av en viktminskning och därför är den också en del av konversationerna var 14: e dag. Vår erfarenhet är att detta ger dig maximal nytta av din kurs med magballong.

När din kurs slutar och din mage ballong tas bort igen, kommer den kunskap och vägledning du har fått på vägen från din personliga dietist hjälpa dig att ge dig de bästa förutsättningarna för en hälsosam livsstil och därigenom uppnå en viktminskning som varar en lång tid. livet.

Om du fortfarande vill ha kostråd efter avslutad behandling, vänligen kontakta kliniken.

FÖRFARANDE EFTER INSÄTTNING AV EN INTRAGASTRISK BALLON

De första 3-7 dagarna efter en intragastrisk ballonginsättning kan du känna dig obekväm och illamående. Detta kommer att gå igenom speciellt om du tar den ordinerade medicinen exakt enligt våra instruktioner. Det är viktigt att ta medicinen före illamående.

Tillsammans med genomförbarhetsstudien kommer du att få instruktioner om kostförändringar och träning, vilket är avgörande för framgången för behandlingen och din viktminskning.

Det är viktigt att du deltar i det du äter

Du bör se den dietplan som utarbetas av dietisten som idéer för din dagliga diet. Det är viktigt att du deltar i det du äter under magsballongen, eftersom det hjälper dig att hålla ner vikten efteråt. Sammantaget kommer en dietplan att bestå av tre faser:

Fas 1 – Flytande diet baserad på tunna och klara vätskor

Fas 2 – Liquid Low Calorie Diet

Fas 3 – Diet med låg kaloriinnehåll

Fas 1 – Den dagen du tar emot din ballong får endast vatten / klar vätska intas. Under de kommande 3-5 dagarna bör du fortsätta med denna diet och helst konsumera minst 1,5-2 liter vätska om dagen för att förhindra uttorkning.

Drick vanliga eller osötade drycker (inget kolsyrat) samt proteinvatten. Om fruktjuice intas bör den vara 100% fruktjuice utan tillsatt socker och den bör spädas så att den naturliga sockerhalten minskas. Om du dricker mycket te rekommenderar vi att det är örtte. Det rekommenderas dock inte om du upplever halsbränna eller sur uppstötning. Undvik citrusjuicer, tomatjuicer, alkohol och koffeinhaltiga drycker eftersom de kan orsaka uppblåsthet. Vi rekommenderar att du dricker långsamt och tar små klunkar för att undvika illamående.

Om du känner dig obekväm kan det vara en bra idé om en dag till med tunna vätskor. Gå annars till fas 2.

Fas 2 – Ät en kalorifattig diet under de kommande 10-12 dagarna, så här är det en fördel om du har en mixer eller liknande för att purera dina måltider. Använd mat som är näringsrik och har låg sockerhalt. T.ex. vegetabiliska smoothies, skyr, soppor och purégrönsaker. Undvik kolsyrade drycker, mat med stora bitar eller bitar samt sockerrätter.

Fas 3 – Här börjar din kost att innehålla mer fasta livsmedel med lågt innehåll av kalorier, fetter och kolhydrater. Kom ihåg att äta långsamt och hålla tillbaka om obehag uppstår. När du väl är redo för det kan du gradvis börja komplettera med fasta livsmedel i din kost.

Börja med kokt mat innan du går till rå eller hård mat. Medan du har magballongen, undvik ris, bröd och pasta eftersom dessa livsmedel kan hålla fast vid ballongen. Dessutom bör nötkött och fläsk undvikas så mycket som möjligt eftersom det är svårt att smälta med ballongen. Annars rekommenderar vi följande;

  • Drick ett glas vatten 30 minuter före varje måltid
  • Drick två glas vatten 30 minuter efter varje måltid för att spola ballongen
  • Undvik att dricka vatten under måltiden
  • Tag evt. multivitamin så att du är säker på att du blir täckt
  • Välj mat som tillagas eller bakas – undvik stekt mat
  • Begränsa användningen av olja, smör, grädde, socker, majonnäs, gelé, sylt och margarin eftersom de kan innehålla mycket fett eller socker

När du känner dig redo kan du börja äta normal mat igen, men kom ihåg att märka att alla kroppar reagerar olika.

Dietisten kommer att kontakta dig innan du går till fas 3 för att hjälpa dig att få ut det mesta av din vanliga kost.

Bra råd för ett nytt sätt att äta och dricka

Kom ihåg att äta i lugn takt och tugga varje bit ordentligt, eftersom klyftan mellan din magballong och tarmarna är mycket liten. Mat som inte tuggas ordentligt kan blockera denna öppning.

Tillbringa minst 20 till 30 minuter med att äta en måltid. Om du kräks eller har smärta under bröstbenet kan du äta för fort. Ät 5-6 små måltider dagligen istället för de 3 stora måltiderna.

Du skulle vilja dricka upp till 2 liter vatten eller kalorifattiga vätskor varje dag. Undvik alkohol eftersom den innehåller massor av kalorier som inte ger näring. Undvik kolsyrade drycker (drycker med bubblor).

VÅRA KLINIKER

Charlottenlund

Gastriball Helsingborg

Scroll to Top