GASTRIBALL

Kostvejledning

Kostvägledning och uppföljning är nödvändiga för ett bra resultat

Magballong är en icke-kirurgisk viktminskningsmetod som får dig att känna dig mätt genom att begränsa ditt matintag. Denna typ av behandling innebär tillfällig placering av en ballong i buken. Beroende på vilken ballongbehandling du väljer kommer det att vara möjligt att justera ballongens volym under hela processen.

Personlig dietist under hela kursen

För att säkerställa ett bra resultat med varaktig viktminskning kommer du att förknippas med en professionell dietist under hela kursen (6 till 12 månader). Dietisten hjälper dig med din kostplan och ger dig hälsosamma recept. Du kommer också att rekommenderas en specifik balans av energigivande näringsämnen beroende på dina kostbehov. På Gastriball vet vi hur stor en viktminskningsutmaning kan vara, så vi gör vårt bästa för att följa och ge våra patienter noga råd under hela processen.

Du får ett telefonnummer från en av våra dietister så att du kan kontakta dem för den kostinformation du behöver. Du kan också diskutera hur du mår fysiskt och mentalt eftersom den mentala biten är avgörande för en lyckad viktminskning.

När din kurs går mot sitt slut och din magballong är borttagen igen, kommer den kunskap och vägledning du fått på vägen från din personliga dietist att bidra till att ge dig de bästa förutsättningarna för en hälsosam livsstil och därigenom uppnå en viktminskning som varar livet ut. tid.

Om du fortfarande vill ha kostråd efter behandlingen, vänligen kontakta kliniken.

Det är viktigt att du deltar i det du äter

Du bör använda dietplanen som din dietist utarbetat som inspiration för din dagliga kost. Det är viktigt att du får del av vad du äter under behandlingsperioden och därefter, eftersom det hjälper dig att behålla viktminskningen efteråt. Sammantaget kommer en dietplan att bestå av tre faser:

  1. Fas 1 - Flytande diet baserad på tunna och klara vätskor
  2. Fas 2 - Lågkalorivätskediet
  3. Fas 3 - Lågkaloridiet

Fas 1 - Den dagen du får ballongen ska endast vatten och klara vätskor intas. Under de kommande 3-5 dagarna bör du fortsätta med denna diet och helst konsumera minst 1,5-2 liter vätska om dagen för att förhindra uttorkning.

Drick vanliga eller osötade drycker (ingen kolsyra) samt proteinvatten. Du kan dricka fruktjuice, dock måste det vara 100% naturlig juice, utan tillsatt socker och andra tillsatser. Fruktjuicen bör spädas ut före intag så att den naturliga sockerhalten minskar. Dricker du mycket te rekommenderar vi örtte. Det rekommenderas dock inte om du får halsbränna eller sura uppstötningar. Undvik citrusjuice, tomatjuice, alkohol och koffeinhaltiga drycker eftersom de kan orsaka uppblåsthet. Vi rekommenderar att du dricker långsamt och tar små klunkar för att undvika illamående. Om du fortfarande mår dåligt kan en extra dag eller två på klara vätskor vara en bra idé. Annars, fortsätt till fas 2.

Fas 2 - Under de kommande 10-12 dagarna är du välkommen att äta en lågkaloridiet, i denna fas kommer en mixer eller liknande verktyg att vara mycket användbart för att puréa din måltider. Ät mat som är näringsrik och låg i socker (som grönsaksmoothies och soppor). Undvik kolsyrade drycker, mat med stora bitar och sockerrik mat.

Fas 3 - I denna fas kommer din kost att börja innehålla mer fast föda, men det rekommenderas att hålla en diet med lågt kaloriinnehåll, fett och kolhydrater. Återigen, kom ihåg att äta långsamt och håll tillbaka om du börjar känna dig obekväm. När du känner att din kropp har anpassat sig till fas 2-dieten kan du gradvis införa fast föda i din kost.

Börja äta lagad mat innan du äter rå eller hård mat. Medan du tar en bukplastik, undvik ris, bröd och pasta eftersom dessa livsmedel kan fastna i ballongen. Dessutom bör nöt- och fläskkött undvikas så mycket som möjligt eftersom de är svårsmälta med ballongen i magen. Vi rekommenderar följande:

  • Drick ett glas vatten 30 minuter före varje måltid
  • Drick 2 glas vatten 30 minuter efter varje måltid för att skölja ballongen
  • Undvik att dricka vatten under måltiden
  • Ta multivitaminer för att se till att du är helt täckt
  • Välj mat som är antingen tillagad eller bakad - undvik stekt mat
  • Begränsa användningen av olja, smör, grädde, socker, majonnäs, gelé, sylt och margarin eftersom de innehåller mycket fett eller socker

När du känner dig redo kan du börja äta normal mat igen, men kom ihåg att vara noga med din kropp, alla kroppar reagerar olika.

Dietisten kommer att kontakta dig innan du går till fas 3, för att hjälpa dig att få ut det mesta av din vanliga kost.

Tips för ett nytt sätt att äta och dricka

Kom ihåg att äta i lugn takt och tugga varje tugga ordentligt eftersom avståndet mellan din magballong och dina tarmar är mycket litet. Mat som inte tuggas ordentligt kan blockera denna öppning.

Ägna minst 20 till 30 minuter åt att äta en måltid. Om du kräks eller har ont under bröstbenet kan det hända att du äter för snabbt. Ät 5-6 små måltider dagligen istället för de 3 stora måltiderna.

Du bör dricka upp till 2 liter lågkalorivatten eller vätska varje dag. Undvik alkohol eftersom det innehåller många kalorier som inte ger näring. Undvik kolsyrade drycker (läsk).

Våra kliniker


Charlottenlund

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1st floor

2920 Charlottenlund

+45 39 640 125

Gastriball Helsingborg

Drottninggatan 42,
252 21 Helsingborg, Sweden

+46 10 10 10 902 svenska

+46 76 317 5411 engelska och arabiska

Beräkna BMI

Vikt: kg

Höjd: cm

BMI: 0 kg/m²