FAQ - FRÅGOR OCH SVAR

Här kan du klicka på de olika frågorna och hitta svaren.

Finns inte din fråga med? Kontakta oss så ser vi till att hjälpa dig besvara din fråga!

Efter att magballongen har satts in fylls den med saltlösning. Ballongen kommer delvis att fylla magen för att hjälpa en person att känna sig mindre hungrig så att han eller hon kan konsumera mindre portioner mat och ändå känna sig nöjd med mängden.

Ballongen sätts in i magen genom munnen utan behov av operation. Läkaren sätter in en endoskopkamera (gastroskop) i buken. Om inga avvikelser observeras passerar ballongen genom munnen och ner i matstrupen och in i magen. Inuti magen fylls ballongen med en steril saltlösning genom ett litet påfyllningsrör fäst vid ballongen. När den väl är fylld tar läkaren bort röret genom att försiktigt dra i den yttre änden, varefter ballongen ligger fritt i buken.

Denna procedur utförs av en kvalificerad gastroenterolog och utbildad vårdpersonal.

Placering av ballongen tar ungefär 20 minuter, varefter patienten övervakas i ca. 1 timme, varefter patienten skickas hem.

Abdominal Balloon är utformad för att hjälpa till med viktminskning hos människor som helst har 10 till 30 kg vikt att förlora. Patienten måste ha ett BMI på 27 och uppåt för att bukballongen ska kunna erbjudas.

Det används även för personer som inte är lämpliga för andra typer av viktminskningskirurgi. Användningen av en gastrisk ballong kan hjälpa till att minska vikten före operationen, vilket minskar riskerna med kirurgiska ingrepp på överviktiga patienter.

Bukballongen kan placeras i buken under en period av 6-12 månader, perioden beror på hur mycket du vill gå ner i vikt och ballongen justeras därefter. Om din läkare rekommenderar att ballongen används i mer än 6 månader är det nödvändigt att ballongen byts ut mot en ny.

Läkaren kommer att placera ett färgämne i ballongen som heter Methlyene blue. Detta hjälper dig att identifiera en tidig tömning eller läckage eftersom det kommer att ändra din urins färg till grön. Om detta skulle inträffa, meddela kliniken omedelbart så att ballongen kan tas bort.

Bukballongen avlägsnas på samma sätt som den placerades; via matstrupen och munnen. Med en endoskopisk kamera sätter läkaren in en kateter genom munnen och in i buken. Ballongen punkteras sedan och tappas ut. När ballongen är tömd kan den tas och tas bort.

Under den första veckan av proceduren ska du inte planera några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen kan du fortsätta dina normala aktiviteter. Det rekommenderas starkt att starta ett regelbundet träningsprogram för att uppnå bättre resultat.

Det är viktigt för dig att förstå att magballongen är ett verktyg för att stödja viktminskning och bör användas i samband med kost, motion och ett uppföljningsprogram. Mängden vikt du förlorar och behåller beror på hur noggrant du följer din kost och långsiktiga livsstilsförändringar. Läs mer om GastriBalls vetenskapligt bevisade effekt här!

Det är mycket troligt att förekomsten av ballongen i buken kan orsaka illamående eller kräkningar i 5-7 dagar efter placering. Vår klinik ordinerar medicin för att minimera dessa potentiella biverkningar, men dessa kan inträffa under de första dagarna.

Under en period av 5-7 dagar är det en bra idé att ta ledigt från jobbet på grund av möjligheten till illamående.

Det finns en möjlighet att du bara tappar en liten del av din vikt. Detta beror naturligtvis på ditt engagemang för din kost och din livsstil.

Det kommer att finnas obehag de första dagarna efter ingreppet. Därefter kommer magballongen att ge dig en känsla av mättnad.

Du bör planera minst 5-7 dagar av inaktivitet för att komma över proceduren. Man kan förvänta sig en period på upp till 14 dagar efter operation med minskad energi. Därefter kommer du att kunna återuppta normal aktivitet, men det beror också på hur snabbt din kropp vänder sig till ballongen.

Det rekommenderas inte att dricka alkohol medan du har en magballong.

Finns det några livsmedelsrestriktioner?

Det finns inga livsmedelsbegränsningar, även om du inte känner för att äta så mycket som du brukar göra. Dessutom kan du känna dig obekväm om du äter fet mat eller godis. Överdriven överätning medan ballongen är på plats kan vara farlig.

VÅRA KLINIKER

Charlottenlund

Gastriball Helsingborg

Scroll to Top