FAQ - Vanliga frågor & svar

Här kan du klicka på de olika frågorna och hitta svaren.

Finns inte din fråga med? Kontakta oss så ser vi till att hjälpa dig besvara din fråga!

När magballongen har satts in fylls den med saltvatten/luft. Ballongen fyller delvis magen för att hjälpa personen att känna sig mindre hungrig, så att denna kan äta mindre portioner och fortfarande känna sig mätt av mängden.

Magballongen är designad för att hjälpa till med viktnedgången hos personer som helst bör gå ner mellan tio och trettio kilo. Patienten ska ha ett BMI på 27 eller mer för att magballong ska kunna erbjudas.

Ballongen används för personer, som inte lämpar sig för andra former av viktminskningskirurgi. Användningen av magballong kan medverka till att minska vikten före ett kirurgiskt ingrepp så att riskerna minskas i samband med kirurgiska procedurer på överviktiga patienter.

Under den inledande undersökningen berättar läkaren om tre olika magballonger och vilken typ som passar bäst för dig.

Magballongen kan placeras i magen under en period på sex månader (tolv månader för Spatz-ballong). Om din läkare rekommenderar att ballongen används en längre tid än sex månader är det nödvändigt att byta ballongen mot en ny.

Läkaren placerar ett färgämne, som heter metylenblått, i ballongen. Det hjälper dig att upptäcka en tidig deflation eller ett läckage, eftersom det gör att ditt urin blir grönt. Om det skulle hända ska du genast underrätta kliniken så att ballongen kan tas bort.

Magballongen tas bort på samma sätt som den placerades på: via matstrupen och munnen. Genom att använda en endoskopisk kamera för läkaren in en kateter genom munnen och in i magen. Sedan punkteras ballongen och töms. När ballongen töms kan man gripa tag i den och ta bort den.

Det är viktigt att du är medveten om att magballongen är ett verktyg för att stödja viktnedgång och ska användas tillsammans med diet, motion och ett uppföljande program. Hur mycket du går ner i vikt och hur mycket av viktnedgången du behåller beror på hur väl du sköter din kost och på långsiktiga livsstilsförändringar.

Det är mycket troligt att förekomsten av ballongen i magen kan orsaka illamående eller kräkningar under ett par dagar efter placeringen. Vår klinik ordinerar medicin som hjälper dig att minimera dessa eventuella biverkningar, men de kan förekomma under de första dagarna.

Det är möjligt att du endast går ner lite i vikt. Det beror självklart på ditt engagemang vad gäller kosten och din livsstil.

Du kommer att känna obehag under de första dagarna efter ingreppet. Sedan bidrar magballongen med en mättnadskänsla.

Du bör planera minst tre dagars inaktivitet för att vila efter proceduren. Sedan kan du fortsätta med dina vanliga aktiviteter, men det beror också på hur snabbt din kropp vänjer sig vid ballongen.

Uppföljningsprogrammet är avgörande för hur stor effekt ballongen har. Du kontaktas av vår utbildade personal under de första sex till tolv månaderna, medan ballongen sitter på plats och sedan i ytterligare sex månader efter att ballongen har tagits bort. Under den här perioden bedöms dina framsteg och du får grundlig vägledning i principerna bakom en sund livsstil, näring och träning, vilket ger dig en grund för långsiktig framgång.

Under den första veckan efter proceduren bör du inte planera några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen kan du fortsätta med dina vanliga aktiviteter. Det rekommenderas starkt att du börjar med ett regelbundet träningsprogram för att uppnå bättre resultat.

Det går bra att dricka alkohol i måttlig mängd.

Det finns inga matrestriktioner, även om du inte har lust att äta lika mycket som du brukar. Dessutom, om du äter fet mat eller liknande, kan du känna dig illamående. Det kan vara farligt att äta överdrivet mycket med ballongen i magen.

Här finns Gastriball

Välkommen att kontakta oss på Gastriball
för tidsbokning, frågor eller av annan anledning.

Helsingborg

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.