Minska magsäcken med en gastric ballong

Vad som ofta står i vägen för viktminskning är ett ständigt mat- och sötsug. Det blir svårt att tappa vikt för den som inte klarar av att kontrollera sin aptit och hunger. Enbart mental styrka hjälper inte om man mår dåligt eller lätt blir irriterad när magen inte känns fylld. Lösningen kan vara att minska magsäckens volym med hjälp av gastric ballong. Behandlingsmetoden är säker och har redan hjälpt massor av människor världen över att få extra kilon att rasa bort. Om man har ett BMI över 27 är det lämpligt att överväga magballong.

Hur fungerar gastric ballong? 

Den bygger på att en mjuk ballong förs ner i magsäcken och sedan fylls med vätska. Det kräver inget kirurgiskt ingrepp, utan ett kameraförsett endoskop används för att gå ner via matstrupen. Vätskan som används för att fylla en gastric ballong är i regel en vanlig och helt ofarlig koksaltlösning. Det görs med en slang som är ansluten till ballongen och som sedan kopplas bort när den är fylld. Därefter kommer magballong sitta på plats i 6 eller 12 månader beroende på typ. Att ta ut en gastric ballong är återigen inget komplicerat ingrepp. Den töms på vätska och förs sedan enkelt ut på samma sätt som den fördes in.

Skillnaden är stor jämfört med fetmaoperationer som gastric bypass eller gastric sleeve. Det är ett mer radikalt steg som heller inte är reversibelt. Metoden med magballong kräver som sagt inte kirurgi, vilket leder till extremt låg risk för smärta och allvarliga komplikationer. Skulle man mot förmodan uppleva problem med att minska magsäcken med en ballong, går det givetvis även att ta ut ballongen i förtid.

Fördelar med att minska magsäcken 

Känslan av mättnad mellan måltider hänger ihop med vad som finns i magsäcken. Är man hungrig kan det temporärt fungera att dricka lite vätska, men när den snabbt passerar ner i tarmarna så återkommer hungern. Äter man däremot en stor portion mat med mycket protein som tar tid att bryta ner, då kan man känna sig mätt länge. Problemet är bara att det även ger ett stort kaloriintag. Den som vill bli av med sin övervikt måste hitta ett sätt att äta mindre portioner och få i sig betydligt mindre kalorier varje vecka. Det är lättare sagt än gjort om man känner ett konstant behov att att stoppa något i magen. 

Den stora fördelen med gastric ballong är att den hela tiden ligger i magsäcken och minskar dess volym. Till och med om du äter små portioner har du potential att fylla ut magsäcken och få den eftersträvade mättnadskänslan. Redan de första månaderna med magballong brukar ge betydande resultat och över hela behandlingstiden på 6 eller 12 månader är det inte ovanligt att tappa uppemot 20 kg. Hur stor viktnedgången blir är individuellt och för bästa resultat måste man också noga följa de anvisningar som ges. Något som visat sig under uppföljningar är att metoden brukar hjälpa patienter är ställa om till en mer hälsosam livsstil med mindre portioner och mer aktivitet. Sådana förändringar av livsstilen är också nyckeln till en viktnedgång som håller i sig år efter år.

Gillar du artikeln? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Relaterade artiklar om viktminskning