Gastrisk ballong – en enklare väg till viktminskning

Trött på att prova dieter och olika träningsmetoder, utan att uppleva någon bestående viktminskning? Många vill göra någonting åt sin övervikt, men det är lätt att tappa motivationen om man inte ser tillräckliga resultat. Nu finns en enkel väg till viktminskning som också är beprövad. Det handlar om gastrisk ballong, en så kallad magballong. Metoden kräver ingen kirurgi och är skonsam i jämförelse med fetmaoperationer. Den bygger på att fylla ut magsäcken och därmed se till att det inte går att äta lika mycket. Med mindre portioner och en mer hälsosam livsstil kan en mycket stor viktminskning uppnås på bara ett par månader.

Stor genomsnittlig viktminskning

De som satsat på gastrisk ballongmetoden brukar i allmänhet tappa vikt ungefär tre gånger så snabbt som med bara motion och diet. Exakt hur stor viktminskningen är individuellt, men ofta handlar det om 15-20 kg på 6-12 månader. Den allra största förändringen brukar ske de första månaderna. Anledningen till att gastrisk ballong visat sig vara så effektivt, är att den inte förlitar sig på annat än att öka mättnadskänslan och minska aptiten. Magballong bygger inte på några konstigheter, till skillnad från en del andra metoder som utlovas som en enkel väg till viktminskning. Kaloriintaget kommer garanterat minska med en magballong och då kommer även resultaten. Genom att sedan vänja sig vid mindre portioner och en mer aktiv livsstil, blir det också lättare att bibehålla sin viktminskning.

För vem passar gastrisk ballong?

Målgruppen är vuxna som har en BMI över 27, men inte en såpass extrem övervikt att en fetmaoperation är aktuell. Typexemplet är personer som känner sig överviktiga och redan försökt gå ner i vikt med enbart kost och motion. Magballong fungerar som en enkel väg till viktminskning genom att ge hjälp på traven. Resultatet påverkas fortfarande av hur mycket man anstränger sig och att man följer de anvisningar som ges angående matvanorna. Metoden har visat sig effektiv för de som har övervikt, men också rygg- och knäproblem som gör att de inte kan träna tillräckligt hårt för att få fart på viktnedgången. När de väl sänkt sitt BMI tack vare magballongen, minskar påfrestningen på lederna och det kan bli lättare att vara mer aktiv.

Finns några risker?

Jämfört med ett kirurgiskt ingrepp är riskerna små. Magballong anses vara en säker metod och dessutom är den inte permanent. Den ligger kvar i magsäcken i 6 eller 12 månader beroende på typ. Därefter töms den och tas ut, återigen utan att någon kirurgi är nödvändig. Den vanligaste biverkningen är att det brukar ta lite tid att vänja sig vid en gastrisk ballong. I början kan visst illamående förekomma, men sedan anpassar sig kroppen. Skulle mot förmodan någon form av komplikation uppstå, går det att ta ut ballongen i förtid. Riskerna bleknar dock i jämförelse med den smärta och komplikationer som kan uppstå vid en fetmaoperation. Magballong kan därför anses vara en enkel väg till viktminskning med stora hälsovinster. Trots allt är övervikt och fetma ett allvarligt tillstånd. Om du är drabbad kan det vara hög tid att ta tag i situationen och söka hjälp.

Gillar du artikeln? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Relaterade artiklar om viktminskning