GASTRIBALL

Frågor och svar

Vanliga frågor

Efter att ha fört in bukballongen i buken kommer den att fyllas med koksaltlösning. Ballongen kommer delvis att fylla din mage för att få dig att känna dig nöjd med mindre mängder mat som intas.

Ballongen förs in i magen genom munnen utan behov av operation. Läkaren för in en endoskopkamera (gastroskop) i buken. Om inga avvikelser observeras förs ballongen genom munnen och ner i matstrupen och in i magsäcken. Inne i magsäcken fylls ballongen med en steril koksaltlösning genom ett litet påfyllningsrör fäst på ballongen. När den är fylld tar läkaren bort tuben genom att försiktigt dra i den yttre änden, varefter ballongen ligger fritt i buken.

Denna procedur utförs av en kvalificerad gastroenterolog och utbildad vårdpersonal.

Placering av ballongen tar ca. 20 minuter, varefter patienten övervakas i ca. 1 timme, varefter patienten skickas hem.

Magballongen är designad för att hjälpa till med viktminskning för personer som har 10 till 30 kg extra vikt att gå ner. Deltagaren måste ha ett BMI på 27 och högre för att vara berättigad till en kärnvapenballong.

Intragastiska ballonger är också användbara för personer som inte är lämpliga för andra typer av viktminskningsoperationer. Användningen av en ballong kan hjälpa till att minska en deltagares vikt före operationen och därmed minska riskerna förknippade med kirurgiska ingrepp på överviktiga patienter.

Ballongen placeras i buken under en period mellan 6-12 månader, beroende på hur mycket du vill gå ner i vikt, väljs även ballongtyp efter det önskemålet. Om din läkare rekommenderar att du använder ballongen i mer än 6 månader är det nödvändigt att byta ut ballongen mot en ny.

Bukballongen är fylld med en färgad saltlösning som kallas Methlyene blue. Detta hjälper dig att identifiera en tidig tömning eller läckage eftersom färgen kommer att ändra färgen på din urin till grön. Skulle detta inträffa, meddela kliniken omedelbart så att ballongen kan tas bort.

Bukballongen tas bort på samma sätt som den sattes in; via matstrupen och munnen. Med hjälp av en endoskopisk kamera för läkaren in en kateter genom munnen och in i buken. Ballongen kommer då att punkteras och tömmas. När ballongen har tömts kan den greppas och tas bort.

Under den första veckan efter att du har lagt in en bukplastik rekommenderas att du inte ägnar dig åt tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen (efter någon vecka) är du fri att återuppta dina normala aktiviteter. Det rekommenderas starkt att starta ett rutinmässigt träningsprogram för att uppnå bättre resultat.

Det är viktigt för dig att inse att bukballongen bara är ett av de nödvändiga verktygen för viktminskning och bör användas tillsammans med ett kost- och träningsprogram som gjorts för dig av en av våra experter. Mängden vikt du går ner och bibehåller beror till stor del på hur noga du följer programmet.

Det är mycket troligt att närvaron av ballongen i magen orsakar illamående och kräkningar i 5-7 dagar efter placeringen. Våra kliniker kommer att ordinera medicin för att minimera dessa potentiella biverkningar.

Det rekommenderas även att ta ledigt från arbetet under dessa 5-7 dagar.

Det finns en möjlighet att du bara kommer att gå ner en liten del av din vikt. Detta beror naturligtvis på ditt engagemang för din kost och livsstil.

Du kommer att känna obehag de första dagarna efter ingreppet. Då kommer din kropp att anpassa sig till ballongens närvaro och du börjar känna dig nöjd med mindre mat som äts.

Du bör schemalägga minst 5-7 dagars inaktivitet efter proceduren. Du kan förvänta dig att känna låg energi i upp till 14 dagar efter ingreppet. Då kommer du att kunna återuppta normal aktivitet. Detta beror på hur snabbt din kropp anpassar sig till ballongens närvaro.

Det rekommenderas inte att dricka alkohol under behandlingsperioden.

Det finns inga matrestriktioner, även om du inte känner för att äta så mycket som du brukar. Dessutom, om du äter fet mat eller godis kan du känna dig obekväm. Att äta för mycket när ballongen är på plats kan vara farligt.

Våra kliniker


Charlottenlund

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1st floor

2920 Charlottenlund

+45 39 640 125

Gastriball Helsingborg

Drottninggatan 42,
252 21 Helsingborg, Sweden

+46 10 10 10 902 svenska

+46 76 317 5411 engelska och arabiska

Beräkna BMI

Vikt: kg

Höjd: cm

BMI: 0 kg/m²